Sluiten
Header image

Zwaarst beveiligde waardetransport ooit

7 oktober 2020

In de nacht van vrijdag op zaterdag is De Nederlandsche Bank begonnen met het verhuizen van ruim 200 ton aan goudbaren en de strategische voorraden bankbiljetten naar de voormalige gelddrukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem. Het is het zwaarst beveiligde waardetransport ooit.

De operatie heeft bijzondere beveiligingseisen. Daarom wordt nauw samengewerkt met defensie, de marechaussee en de politie. Vrijdagavond ging de grootscheepse verhuisoperatie van start om de waarden in enkele uren tijd veilig van Amsterdam naar Haarlem te vervoeren en daar weer veilig op te bergen in de kluizen.

Tussenstop
De verhuizing is nodig omdat De Nederlandsche Bank in Amsterdam een andere functie krijgt. De gewenste openheid voor het publiek was lastig te combineren met de taak om de nationale goudschat te bewaken. Daarom werd het handiger gevonden om het goud en de bankbiljetten naar een militaire locatie te verhuizen.
Haarlem is alleen een tussenstop. De definitieve locatie wordt het DNB Cashcentrum op Kamp Zeist, maar dat is pas in 2023 gereed. Zo lang wilde DNB niet wachten met de renovatie van het hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Die gaat dit jaar al van start. Op de locatie in Haarlem werden vroeger bankbiljetten gedrukt. Sinds Joh. Enschedé deze opdracht kwijtraakte, wordt het gebouw nauwelijks nog gebruikt. Voor wat DNB betreft is de beveiliging van het pand toereikend om er 200 ton goud en grote hoeveelheden contant geld te bewaren. De marechaussee wordt belast met het bewaken van de nationale reserves.