Sluiten
Header image

Vijf verdachten aangehouden voor miljoenen aan drugsgeld

8 oktober 2020

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en politie hebben vier mannen en een vrouw aangehouden in een internationaal onderzoek naar drugsgeld. Er is beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in binnen- en buitenland. Bij de actie werd gezocht op negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

De vijf verdachten worden verdacht van het in georganiseerd verband faciliteren van criminaliteit door contant crimineel geld te legitimeren via verhullende internationale constructies. Het zou gaan om geld dat verdiend is met hennep- en cocaïnehandel. De organisatie zou het geld vervolgens met een ‘legaal tintje’ in het financiële systeem brengen, zodat drugsverdachten het daarna konden besteden in de bovenwereld. Vermoedelijk gaat het om tientallen miljoenen euro’s, aldus het OM.

De organisatie maakte gebruik van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland om gelden te storten en giraal te maken, te verhullen, te investeren en te verplaatsen. In het begin van het onderzoek werd duidelijk dat verdachten veelal gebruik maakten van de meer traditionele contacten en geldstromen via landen als Zwitserland en Liechtenstein. Later zouden de contacten en geldstromen zijn verplaatst via de Verenigde Arabische Emiraten.