Sluiten
Header image

FNV beschuldigt Schiphol van liegen over aantal besmettingen onder beveiligers

9 oktober 2020

Volgens vakbond FNV is het aantal coronabesmettingen onder beveiligers op Schiphol veel hoger dan de luchthaven beweert. Schiphol zegt dat er sinds 12 maart ongeveer dertig besmettingen zijn geweest op een totaal van vijfduizend werknemers. Op basis van meldingen concludeert de vakbond dat het er veel meer moeten zijn.

Volgens Schiphol staat het ook vast dat het merendeel van de gevallen niet tijdens het werk besmet is. “Die cijfers moeten dan pas van de tweede coronagolf zijn”, zegt campagneleider Joost van Doesburg van FNV Schiphol tegen NH Nieuws. “Tijdens de eerste golf was er nog helemaal geen bron- en contactonderzoek en toen zijn de beveiligers er bij bosjes neergevallen.”

Exacte cijfers heeft Van Doesburg niet, maar hij blijft bij een veelvoud van dertig.

Schiphol houdt vast aan ongeveer dertig besmettingen sinds 12 maart, aldus de NOS. “Personeelsleden melden het aan de werkgever, in dit geval het beveiligingsbedrijf, als ze positief getest zijn op het coronavirus. We vertrouwen erop dat deze getallen kloppen”, zegt een woordvoerder.

Nazorg

FNV heeft al langer kritiek op Schiphol. Volgens de vakbond nam de luchthaven veel te laat maatregelen om het personeel te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Ook is de bond teleurgesteld over de nazorg. “De medewerkers die ziek zijn geworden hebben niet eens een bloemetje gekregen.”

Inmiddels werken er op Schiphol een stuk minder dan vijfduizend beveiligers, zegt FNV. “Een groot deel van het personeel was uitzendkracht en is niet meer nodig. Het aantal beveiligers is met minimaal 30 procent teruggebracht.”

 

bron: beveiliging.nl