Sluiten
Header image

Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt informatiebeveiliging meldkamers

11 december 2020

Het uitvallen van of verstoringen bij meldkamers kan gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken of meldkamers in Nederland hun informatiebeveiliging op orde hebben, zodat ze weerbaar zijn tegen cyberdreigingen.

Wie in nood verkeert, maakt vaak via de meldkamer het eerste contact met de hulpdiensten. In meldkamers komt informatie binnen waarmee de brandweer, ambulancedienst, politie en marechaussee hun werk kunnen doen. Meldkamers worden ingezet bij het bewaken van de openbare orde en de opsporing en zijn cruciaal bij de rampenbestrijding en crises.

Uitval en verstoring vormen een steeds groter risico voor de vitale infrastructuur en daarmee voor de informatie- en communicatiesystemen van de meldkamers. Meldkamers moeten dan ook in bedrijf kunnen blijven en voldoende beschermd zijn tegen verstoringen.

Richtlijnen

De landelijke meldkamersamenwerking, onderdeel van de Nationale Politie, is verantwoordelijk voor de informatie- en communicatiesystemen van de meldkamers. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat na of de informatiebeveiliging is opgezet volgens informatiebeveiligingsrichtlijnen en onderzoekt daarvoor hoe het risicomanagement is vormgegeven en geborgd.