Sluiten
Header image

Verzekeraars: schade jaarwisseling meer dan gehalveerd

8 januari 2021

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp na brand biedt aan verzekerden, ontving 56 procent minder meldingen dan de jaarwisseling ervoor. De werkelijk verzekerde schade ligt hoger, omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn inbegrepen.

Het Verbond ziet dit jaar ongeveer 4,5 miljoen euro schade op particuliere opstal- en inboedelverzekeringen en 1,5 miljoen voor particuliere autoverzekeringen. “Door de coronasituatie waren er deze jaarwisseling minder incidenten, zoals woningbranden en autobranden”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Het lagere aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is terug te zien in de daling in het aantal meldingen van Stichting Salvage, die verzekerden eerste hulp biedt na woningbrand. Het aantal vuurwerkgerelateerde schades valt beduidend lager uit. Zo speelde vuurwerk een rol in 20 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 50 procent.

Autobranden

Het aantal claims bij particuliere autoverzekeringen ligt circa 40 procent lager dan in andere jaren. Weurding: “In onze registratie zien we de afgelopen jaren een flinke toename van het aantal autobranden, ook tijdens oud en nieuw zijn er weer de nodige auto’s in vlammen op gegaan. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn. Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel door autobranden enorm.”

Schadebedragen voor de zakelijke markt zijn nog niet bekend.