Sluiten
Header image

‘Geweld tegen elke beveiliger mag niet te licht gestraft worden’

27 januari 2021

Het is terecht dat mensen die geweld plegen tegen politie, brandweer, ambulancepersoneel of boa’s niet wegkomen met een (kale) taakstraf, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Hij vindt dat dit ook moet gelden voor iedereen die het gemunt heeft op beveiligers.

Zondag nog kreeg een beveiliger die een cameraman van de NOS begeleidde in Urk een bijtende stof in de ogen gespoten. Volgens Van der Steur is het niet relevant of beveiligers werken aan een publieke taak of niet. De Nederlandse Veiligheidsbranche ondersteunt het voorstel van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om geweldplegers tegen alle particuliere beveiligers niet meer weg te laten komen met een taakstraf. Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor uitbreiding van het taakstrafverbod.

Dit verbod gaat gelden voor geweldpleging tegen verschillende professionals die een publieke taak uitoefenen. Met het wetsvoorstel wil het kabinet deze groep extra in bescherming nemen en voorkomen dat het ‘openbaar gezag wordt aangetast’. In het voorstel wordt ten aanzien van beveiligers onderscheid gemaakt tussen degenen die een publieke taak uitoefenen en zij die dat niet doen. De eerste categorie zou extra bescherming verdienen. Daar is de VVD-fractie in de Tweede Kamer het niet mee eens. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden heeft daarom een amendement ingediend.

Onethisch

Ook de Nederlandse Veiligheidsbranche vindt het onderscheid ‘onwerkbaar en onethisch’. Volgens Van der Steur verdienen alle beveiligers die ‘een cruciale rol vervullen bij het waarborgen van onze gezamenlijke veiligheid’ extra bescherming.

Van der Steur: “Waarom verdient een beveiliger die bijvoorbeeld een gemeentelijke sociale dienst beveiligt meer bescherming dan een beveiliger die bij een supermarkt of een andere winkel werkt? Beide functies kunnen door dezelfde persoon worden uitgeoefend. Beiden lopen risico op geweld en agressie omdat zij mensen kunnen aanspreken op hun gedrag als de veiligheid van mens en goed dat vergt, ook tijdens de coronapandemie. Dat aanspreken, dat is wat dit kabinet en wij als samenleving ook van beveiligers verwachten. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat beveiligers goed zijn opgeleid en getraind; wij als samenleving moeten ervoor zorgen dat particuliere beveiligers in de rechtstaat voldoende zijn beschermd.”

Er zijn geen harde cijfers over het gebruik van geweld tegen beveiligers. Feit is wel dat de Nederlandse Veiligheidsbranche met regelmaat ernstige meldingen heeft binnengekregen van de aangesloten beveiligingsbedrijven. Deze bedrijven vertegenwoordigen circa 90 procent van de werkgelegenheid in deze sector.

 

bron: Beveiliging.nl