Sluiten
Header image

Ook in Nederland codewoord ‘masker 19’ voor huiselijk geweld

5 mei 2020

5 mei 2020

 

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen binnenkort ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Net als in onder meer Frankrijk en Spanje wordt de code ‘masker 19′. Als mensen bij de apothekersbalie om zo’n masker vragen, is het duidelijk dat ze hulp nodig hebben en brengt de apotheker hen in contact met hulpverleners.

Het ministerie, de hulporganisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP komen met de code tegemoet aan een wens van hulpverleners. Zij zijn bang dat huiselijk geweld de afgelopen weken is toegenomen nu veel mensen thuiszitten vanwege de coronamaatregelen.

Er is veel vraag naar mondmaskers met allerlei specificaties. Als mensen aan de balie vragen naar ‘masker 19’, dan valt hun hulpvraag voor andere patiënten niet zo op. Slachtoffers van huiselijk geweld zouden daardoor eerder bereid zijn om hulp te vragen.

Het was de bedoeling dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het codewoord op 1 mei zou lanceren, maar het moment is uitgesteld en zal nu waarschijnlijk ergens volgende week plaatsvinden.