Sluiten
Header image

Rechter maakt ontslag beveiliger Schiphol die vergat fles wijn te scannen ongedaan

15 mei 2020

13 mei 2020

Een 55-jarige beveiliger op Schiphol had niet op staande voet ontslagen mogen worden nadat hij bij een supermarkt op de luchthaven was vergeten een fles wijn te scannen. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland bepaald.

De beveiliger werkte ruim dertig jaar voor een bedrijf dat actief is op Schiphol. Toen hij begin december boodschappen deed op Schiphol Plaza ontdekte een medewerker van de supermarkt dat de man een fles wijn niet had afgerekend bij de zelfscankassa. Omdat de beveiliger zijn uniform nog droeg, was hij eenvoudig te achterhalen. Hij betaalde daarop alsnog en de supermarkt deed geen aangifte.

Voor het beveiligingsbedrijf was het voorval echter reden voor ontslag op staande voet wegens diefstal, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf stelde dat de man onder meer de integriteit van het bedrijf richting Schiphol schade had toegebracht. Volgens de beveiliger had hij de fles per ongeluk niet afgerekend en was ontslag een veel te zware straf.

De kantonrechter achtte het aannemelijk dat de beveiliger na zijn avonddienst minder alert was en de fles wijn per ongeluk niet heeft afgerekend. De overige boodschappen waren wel afgerekend en bij een zelfscankassa kunnen eerder fouten worden gemaakt dan bij een gewone kassa. Bovendien heeft de supermarkt geen aangifte gedaan en heeft de beveiliger een onberispelijk dienstverband van ruim dertig jaar. Het beveiligingsbedrijf had moeten kiezen voor een minder zware straf, aldus de rechter.

Omdat het ontslag met terugwerkende kracht ongedaan is gemaakt, moet het beveiligingsbedrijf de man zijn achterstallige salaris betalen met een verhoging van 25 procent. Ook draait het bedrijf op voor de proceskosten.