Sluiten
Header image

FIOD opent jacht op coronaoplichters

18 mei 2020

18 mei 2020

Oplichter maken op grote schaal misbruik van de coronacrisis. De FIOD hield vorige week een man uit Den Haag aan die bestellers van mondkapjes voor 95.000 euro had opgelicht. Twee anderen hadden op dezelfde wijze 80.000 euro ‘verdiend’. Reden voor de dienst om een offensief te starten.

Behalve dat de oplichters hun slachtoffers voor tienduizenden euro’s benadelen, betalen zij ook geen belasting over hun omzet en winst. Dat maakt het voor de FIOD interessant om ze bij de kraag te grijpen. “De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude”, zegt Wietske Visser van de opsporingsdienst. “Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.”

Zware gevallen
De fiscale opsporingsdienst FIOD krijgt volgens De Telegraaf honderden meldingen van fraude waarbij misbruik wordt gemaakt van de coronacrisis. Soms gaat het om kleine gevallen, waarbij rechercheurs van de dienst bij de verdachte langsgaan en een waarschuwing uitdelen. Maar er zitten ook zware gevallen tussen, die medische mondkapjes aan ziekenhuizen verkopen, maar deze na betaling vervolgens niet leveren. Anderen maken misbruik van de haastig opgezette steunfondsen waarmee de overheid ondernemers wil helpen de crisis te overleven. Het blijkt vaak te gaan om criminelen die zich voor de coronacrisis al bezighielden met witwassen en handel in verdovende middelen. Door hun ‘coronahandeltje’ lopen zij tegen de lamp en kunnen ook hun andere criminele activiteiten worden beëindigd.