Sluiten
Header image

Taakstraf voor jongens die boa van kade duwden in Urk

6 september 2020

De politierechter in Lelystad deed direct uitspraak en achtte de mishandeling bewezen. Naast de taakstraf moeten de verdachten 500 euro schadevergoeding aan de boa betalen, meldt het Openbaar Ministerie.

De twee verdachten lokten de boa begin juni met een smoes over een in het water gevallen telefoon naar de kade van de haven. De boa kreeg vervolgens onverwacht een duw en viel van de 1,25 meter hoge kade in het diepe water van de haven. De verdachten renden vervolgens zonder om te kijken weg en lieten het slachtoffer aan zijn lot over. “Een laffe streek en een gevaarlijke actie”, aldus de officier van justitie. De boa wist uiteindelijk via een boot het water uit te klimmen.

Medeplegen

Beide verdachten zijn vervolgd voor mishandeling. Hoewel maar een van hen geduwd heeft, is er sprake van medeplegen. Ze hebben immers samengewerkt volgens een gezamenlijk en vooropgezet plan, aldus het OM. Het voorval is – zoals gepland was – ook gefilmd, waarna de beelden online zijn verspreid. Dit heeft het leed voor het slachtoffer vergroot.

Het feit dat het slachtoffer van de mishandeling een boa in functie betreft, is als strafverzwarend meegewogen in de eis van het OM. Het slachtoffer was bewust uitgekozen, omdat hij volgens de verdachten ‘iedereen bekeuringen gaf’.

bron: beveiliging.nl