Sluiten
Header image

FIOD houdt vier verdachten van merkvervalsing aan

11 september 2020

Er zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht in Den Haag, Monster, Santpoort, Amsterdam en Rotterdam. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contant geld, een auto en merkvervalste goederen. Ook zijn accounts op Instagram, waar de merkvervalste goederen werden aangeboden, in beslag genomen. De accounts zijn door de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) voorzien van banners.
Het onderzoek staat onder leiding van het OM Noord-Holland. De FIOD wordt bijgestaan door specialisten van de Douane om merkvervalsing te determineren. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De aangehouden verdachten zitten in beperkingen.

Merkenfraude en criminele organisaties
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang.
Het voorkomen en bestrijden van witwassen bestaat uit een verscheidenheid aan maatregelen en wetgeving die tezamen moet zorgen voor een effectieve aanpak. Dit begint aan de voorkant met preventie en effectieve wet- en regelgeving, in het toezicht met effectieve poortwachters en aan de achterkant met de opsporing, aldus de FIOD.