Sluiten
Header image

Kwart werkenden wordt gepest op het werk

12 september 2020

“Schokkende cijfers. Een respons van 26 procent betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken heeft met pestgedrag. Daarnaast is voor meer dan 1,5 miljoen werkenden de sfeer op het werk verslechterd door de crisis. Een zeer onwenselijke situatie”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Leidinggevende
11 procent van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen. 15 procent stelt dat de werkgever of leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan voor de coronacrisis. 13 procent wordt overigens gepest door de leidinggevende zelf. “We snappen dat veel organisaties het water aan de lippen staat door de crisis. En de werkdruk in veel organisaties hoog is. Het is echter nooit reden om dit soort gedrag te tolereren”, stelt Fortuin.

Zorg
Vooral in de zorg is een goede sfeer vaak ver te zoeken. Een kwart van het zorgpersoneel stelt dat de sfeer op het werk slechter is dan voor de crisis. Eén op de drie zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag.
Fortuin: “Zorgpersoneel is iedere keer de gebeten hond. Al maandenlang stellen ze hun leven in de waagschaal om Nederland door de crisis te helpen. Ze hebben daar bovenop nu dus te maken met een verziekte werksfeer. 13 procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever niet optreedt tegen pesten. We vragen alle werkgevers in de zorg om hier paal en perk aan te stellen.”

Overheid en ICT
Ambtenaren die bij de landelijke overheid werken (32 procent) en mensen in de ICT-sector (34 procent) krijgen ook bovengemiddeld vaak te maken met pestgedrag. De landelijke overheid schiet er ook op een andere manier slecht uit: maar liefst een kwart stelt dat hun werkgever niet optreedt tegen het pesten. “Zelfs in deze tijden van thuiswerken gaat het pesten gewoon door”, aldus Fortuin. “We roepen ook deze werkgevers op om hard op te treden tegen ongewenst gedrag.”

 

bron: beveiligingnieuws.nl