Sluiten
Header image

Al 1400 aanhoudingen na avondklokrellen

5 februari 2021

Volgens De Telegraaf worden relschoppers massaal opgepakt na de avondklokrellen. Sinds het begin van de avondklok zouden al 1400 mensen zijn aangehouden voor opruiing, rellen en openlijke geweldpleging. Ook zijn bijna 20.000 boetes uitgedeeld aan overtreders van de avondklok.

Per dag worden 50 tot 100 mensen aangehouden op basis van beelden die van hen zijn gemaakt of via onderzoek naar wie opruiende teksten op sociale media heeft geplaatst. De Telegraaf baseert zich op cijfers die bij de politie zijn opgevraagd.
Ook worden veel boetes uitgedeeld aan personen die zich zonder goede reden tussen 21u en 4.30u op straat bevinden. Al de eerste avond gingen 3600 mensen op de bon. Inmiddels is dat aantal gestegen tot 19.500. Daarnaast zijn nog ruim 3000 boetes uitgedeeld wegens groepsvorming en andere overtredingen van de coronamaatregelen.

Civielrechtelijk aansprakelijk
Inmiddels zijn meer mensen opgepakt op basis van onderzoek dan op heterdaad. Veel arrestanten hebben het aan zichzelf te danken, omdat zij zelf de beelden van hun ‘heldendaden’ online hebben gezet. Maar de politie maakt ook dankbaar gebruik van beelden die door getuigen zijn gemaakt en beelden afkomstig van bewakingscamera’s. Ook verspreiding van beelden op televisie heeft tot aanhoudingen geleid. Een deel van de verdachten meldde zich zelf op het politiebureau. De rest wordt van huis gehaald, waarbij regelmatig dure spullen in beslag worden genomen. Die worden na een eventuele veroordeling gebruikt om slachtoffers schadeloos te stellen. Ook kunnen daders civielrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor alle schade die is aangericht bij incidenten waarbij zij betrokken zijn geweest. De politie verwacht nog fors meer arrestaties. In Rotterdam roept de politie relschoppers op zichzelf te melden als zij niet willen dat zij herkenbaar in beeld worden gebracht op televisie, sociale media en grote schermen in de stad en langs de snelwegen.

 

bron: beveiligingnieuws.nl