Sluiten
Header image

Alle handhavers in Den Haag krijgen bodycam

10 februari 2021

Vanaf deze week krijgen 170 handhavers in Den Haag een bodycam. De draagbare camera op het uniform moet ervoor zorgen dat handhavers veiliger hun werk kunnen doen.

De bodycam wordt alleen aangezet in dreigende situaties voor de handhaver zelf, meldt de gemeente. Mensen op straat worden dus niet zomaar opgenomen. Na een proef met bodycams vorig jaar besloot het Haagse College dat alle handhavers een bodycam krijgen.

Geweld

Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte, Handhaving): “De gemeentelijke handhavers krijgen helaas ook te maken met onfatsoenlijke mensen die hen uitschelden, bedreigen en soms zelfs geweld gebruiken. Dat is onacceptabel. Onze handhavers moeten hun belangrijke werk goed en veilig kunnen doen. De bodycam helpt hierbij.”

Het dragen van een bodycam vergroot volgens de gemeente het veiligheidsgevoel van handhavers en kan agressie en geweldsincidenten verminderen. Bij dreigende situaties wordt na twee waarschuwingen de camera ingeschakeld. Een waarschuwing kan ervoor zorgen dat iemand zich rustiger gaat gedragen. Blijft iemand agressief, dan zorgen de beelden voor bewijslast bij een aangifte.

Versleuteling

Er zijn verschillende maatregelen om de privacy te waarborgen. De beelden zijn versleuteld opgeslagen en kunnen niet ter plekke bekeken of gewist worden. Een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de opgeslagen beelden die op een beveiligde server staan. Opnames worden automatisch na 28 dagen gewist, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte.

 

bron: beveiliging.nl