Sluiten
Header image

Boa’s in Amsterdam en Capelle krijgen nu ook wapenstok

17 februari 2021

In tien gemeenten loopt een proef, waarbij boa’s worden uitgerust met een korte wapenstok om zichzelf te kunnen verdedigen op straat. Aanvankelijk zou de proef al op 1 januari landelijk van start gaan, maar het opleiden van de boa’s duurde in sommige gemeenten langer dan verwacht.

De gemeenten die aan de proef meedoen zijn Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland. De boa’s die een wapenstok krijgen, moeten eerst een opleiding volgen en gecertificeerd worden. Daarbij leren zij niet alleen de wapenstok hanteren, maar ook hoe zij agressie kunnen voorkomen of de-escaleren. In een aantal plaatsen en in het openbaar vervoer dragen boa’s al enige tijd een wapenstok. Vanaf 1 maart hangt de wapenstok ook bij twintig Amsterdamse boa’s aan de koppelriem. In Capelle aan den IJssel werd de proef afgelopen maandag gestart.

Bal toespelen
De politiek was lang tegen het bewapenen van boa’s. Men wil dat politie en krijgsmacht het geweldsmonopolie behouden. De roep om betere bewapening werd vanuit de sector echter steeds groter en leidde tot diverse acties. Lange tijd speelden burgemeesters en het ministerie van Justitie & Veiligheid elkaar nog de bal toe, maar uiteindelijk werd in het najaar van 2020 besloten om een proef te starten. De lokale driehoek mag nu beslissen of boa’s in een bepaalde gemeenten een wapenstok krijgen. Hard nodig, aldus de Boabond. Vooral bij overtredingen van de coronamaatregelen hebben mensen vaak een kort lontje. Boa’s horen in die gevallen de politie erbij te halen, maar voordat die er is, zijn de eerste klappen meestal al uitgedeeld.