Sluiten
Header image

4,2 miljoen euro edelmetaal zoek na overval waardentransport

24 augustus 2021

Na de spectaculaire overval op het waardentransport van Brink’s op 19 mei blijkt volgens NU.nl nog voor 4,2 miljoen euro aan edelmetalen vermist te zijn. De overval vond plaats bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam Noord en eindigde met een ongekend vuurgevecht in Broek in Waterland.

De politie ging er na de overval vanuit dat de complete buit was teruggevonden. Maar volgens Schöne Edelmetaal en Brink’s ontbreekt er nog voor iets meer dan 4,2 miljoen euro. In totaal vervoerde de gepantserde bestelbus voor 67,3 miljoen euro aan edelmetalen. Daarbij ging het om meerdere bestellingen. De overvallers namen onder andere een Duitse bestelling ter waarde van 5 miljoen euro mee. Die werd volledig teruggevonden. Van een Belgische zending van ruim 12 miljoen euro verdween 80 kilo platina en ruim een kilo goud met een totale waarde van 2,8 miljoen euro. Daarnaast verdween nog een hoeveelheid goud met een waarde van 1,4 miljoen euro.

Militaire operatie
De overval werd uitgevoerd als een militaire operatie met gebruik van zware wapens. Direct na het arriveren van de pantserwagen van Brink’s sloegen de daders toe, waarbij ter afschrikking met een Kalasjnikov in de lucht werd geschoten. De overvallers hadden echter de snelheid van de Amsterdamse politie onderschat. Die zette meteen massaal de achtervolging in die eindigde met een schietpartij in Broek in Waterland, waarbij één van de overvallers gedood werd. Niettemin wisten drie overvallers met een deel van de buit te ontkomen. De overige zes werden gearresteerd. De overvallers kwamen uit België en Frankrijk.