Sluiten
Header image

Grote hack legt computers ROC Mondriaan plat

23 augustus 2021

De Haagse onderwijsinstelling ROC Mondriaan is gehackt door criminelen. Het hele computernetwerk ligt plat en medewerkers en studenten kunnen niet meer bij hun bestanden. Er is aangifte gedaan en er is een onderzoek gestart naar de omvang van de aanval en om te kijken of persoonsgegevens zijn ontvreemd.

Het is nog niet duidelijk om wat voor cyberaanval het gaat, maar een aanval met gijzelsoftware ligt het meest voor de hand. Al eerder zijn grote onderwijsinstellingen daarvan het slachtoffer geworden. Er wordt momenteel gekeken of het computersysteem te herstellen is en of back-ups nog zijn te gebruiken. Zolang het onderzoek nog loopt wil de school geen bijzonderheden vrij geven. Wel wordt gezegd dat alles op alles wordt gezet om de boel in orde te krijgen voordat over een week het onderwijs weer van start gaat.

Aangepast onderwijs
Bestuurder Harry de Bruijn van ROC Mondriaan verwacht dat het onderwijs volgende week in een aangepaste vorm moet plaatsvinden, omdat lang niet zeker is dat alles dan weer zal werken. ROC Mondriaan behoort met 26 vestigingen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk tot de grootste onderwijsinstellingen van Nederland. Het instituut telt ruim 20.000 studenten, meer dan 2100 medewerkers en ongeveer 240 opleidingen. ROC Mondriaan heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, ofschoon nog niet zeker is of de criminelen persoonsgegevens in handen hebben gekregen.