Sluiten
Header image

Koolmonoxidemelder redt vijf mensenlevens in Volendam

8 november 2021

Vijf bewoners van een woning aan het Siriusplein in Volendam zijn maandagavond gered door een koolmonoxidemelder. Dat meldt de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland op Twitter. Ze zijn volgens een woordvoerder door het oog van de naald gekropen.

De toegesnelde brandweer stelde zeer hoge concentraties van het zeer giftige koolmonoxide vast. Dit gas zorgt ervoor dat zuurstof zich niet meer aan bloedcellen kan binden, waardoor het slachtoffer overlijdt. De vijf bewoners behoren tot één gezin en zijn na controle door ambulancepersoneel allen afgevoerd naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. De brandweer zei dat dit incident aantoont hoe belangrijk het is om een koolmonoxidemelder in huis te hebben. De nuttige apparaten zijn nog niet verplicht.

Landelijke campagne
Op maandag 15 november start een landelijke CO-campagne. Centraal daarin staat de slogan: ventileer, controleer, alarmeer. De campagne start met een kennissessie waarin onder anderen Hans Hazebroek, onderzoeker bij het IFV, de deelnemers bijpraat over de risicofactoren die de kans op een vergiftiging met koolmonoxide (CO) vergroten.
Helaas zijn de gevaren van CO weer bijna dagelijks in het nieuws. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers. Samen met de 25 veiligheidsregio’s en de Brandwonden Stichting vraagt het IFV met de campagne twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO.

Juiste plaats CO-melder in woning
In de campagne die in de maand februari nog eens wordt herhaald, wordt aandacht gevraagd voor het ophangen van CO-melders in de woning. Uiteraard gaat daarbij ook veel aandacht uit naar de juiste plek voor deze melder. Daarover bestaat nog steeds veel verwarring. Lange tijd was het advies om de melder laag bij de grond te hangen. Uit onderzoek van het IFV blijkt dat CO een fractie lichter is dan lucht en zich verplaatst met luchtstromen door de woning. In de buurt van een verbrandingsapparaat mengt CO zich met de warme lucht en stijgt het op. Daarom is het advies om de CO-melder in een ruimte met een verbrandingsapparaat zo hoog mogelijk op te hangen en in andere ruimtes op ademhoogte. Op de website www.co-wijzer.nl en op brandweer.nl staat meer informatie over koolmonoxide en de juiste plaatsing van CO-melders.

Geen onschuldig griepje
De symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op het begin van een griepje met wat hoofdpijn en misselijkheid. Je ruikt koolmonoxide niet en je ziet het niet. Daardoor wordt het vaak te laat herkend. Met de CO-campagne hoopt het IFV de kennis en het risicobewustzijn over koolmonoxide te verhogen, zodat mensen naast de bekende rookmelders, ook een CO-melder ophangen. Via www.co-wijzer.nl kunnen mensen zelf testen of ze bekend zijn met de meest actuele informatie over CO-melders en mogelijkheden om de woning veiliger te maken.

Volg de kennissessie online
De CO-campagne start met een kennissessie waarin Hans Hazebroek, onderzoeker bij het IFV, Peter Schuurmans, hoofd Brandveilig Leven Rotterdam-Rijnmond en Remon Jonker, adviseur milieu en gezondheid van GGD Amsterdam, de deelnemers bijpraten over de risicofactoren die de kans op een CO-vergiftiging vergroten.

Bron: beveiligingnieuws.nl