Sluiten
Header image

Marechaussee ziet snelle toename van mensensmokkel

23 november 2021

De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar al 230 mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt de NOS. Ze proberen vluchtelingen naar Nederland te krijgen of naar andere landen vanuit Nederland.

Net als vorig jaar is er sprake van een toename van 40 procent. Naast mensensmokkelaars werden ook 1216 vluchtelingen aangehouden. De smokkelaars worden vooral opgespoord door het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid van de marechaussee. Dat controleert voertuigen en personen in de grensgebieden. De laatste tijd worden met name vluchtelingen betrapt die via Wit-Rusland de EU zijn binnengekomen. Mobiele controle is noodzakelijk, want de smokkelaars veranderen voortdurend hun routes. Er wordt nauw samengewerkt met de politie, die de marechaussee tipt als iemand van mensensmokkel wordt verdacht, zoals een Syriër bij wie een groot aantal zwemvesten achterin de auto werd aangetroffen.
De smokkelaars verdienen duizenden euro’s per gesmokkelde persoon. Vaak blijven de migranten niet in Nederland, maar proberen ze Groot-Brittannië te bereiken door zich in vrachtwagens te verstoppen. Daarom wordt ook nauw samengewerkt met de zeehavenpolitie. Smokkelaars die gepakt worden riskeren een celstraf van 4 jaar. Maar in de praktijk valt de straf vaak lager uit.

 

bron: beveiligingnieuwa.nl