Sluiten
Header image

Politie neemt stroomstootwapen in gebruik

12 januari 2022

Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de uitrusting van de politie. Volgens de politie gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen. Dreigen met het wapen zou vaak voldoende zijn voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar.

Tijdens de testfase is ruime ervaring opgedaan met het wapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen.

Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is.

Opleiding

Zeventienduizend politiemedewerkers gaan gebruik maken van het stroomstootwapen. Om het wapen mogen te gebruiken, krijgen ze eerst een opleiding. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding al afgerond.

bron: beveiliging.nl