Sluiten
Header image

OM: meer geweld tijdens jaarwisseling

10 januari 2022

De politie heeft in totaal 190 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling.

Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Dit aantal is hoger dan vorig jaar. Toen werden er op 1 januari 2021 156 verdachten aangeleverd bij het OM.

De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 89 keer geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 47 maal geweld tegen overige personen en 25 maal geweld tegen goederen. In 29 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Taakstraf

Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar het OM kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak.

Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en zal de strafeis fors zwaarder zijn dan in andere vergelijkbare geweldszaken. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

bron:beveiliging.nl