Sluiten
Header image

Meer rechtszaken voor geweld en bedreiging in coronatijd

30 maart 2022

Het Openbaar Ministerie heeft het vorig jaar aanzienlijk drukker gehad met geweldsincidenten dan normaal, meldt de Volkskrant. Dat komt vooral door tegenstanders van de coronamaatregelen. 254 mensen moesten terecht staan wegens opruiing. Dat was twee keer zoveel als normaal.

De Volkskrant baseert zich op een overzicht van het Openbaar Ministerie. Daaruit blijkt dat het aantal rechtszaken voor bedreiging in 2021 is toegenomen met 8 procent ten opzichte van 2021. Voor belediging was de toename 6 procent en de verreweg grootste toename was voor opruiing. Daarvoor stonden 254 verdachten terecht, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van 2020. Het ging vooral om jongeren die elkaar via sociale media opstookten om te gaan rellen.

Bedreiging van bestuurders
Ook het aantal zaken wegens openlijke geweldpleging verdubbelde en kwam daarmee op 131. Ruim 1200 verdachten werden vervolgd voor verzet tegen de politie en 1046 voor mishandeling. Ook werden verschillende mensen opgepakt wegens bedreiging van politieke bestuurders, zoals de man die met een fakkel voor de woning van Sigrid Kaag stond te schreeuwen. De bekendste tegenstander van het coronabeleid, Willem Engel, zit nog steeds vast. Hij werd twee weken geleden aangehouden op verdenking van opruiing. Hij zou met berichten op sociale media anderen hebben aangezet tot strafbaar gedrag. Volgens OM-topman Gerrit van der Burg is opruiing wel lastig te bewijzen. Justitie moet kunnen aantonen dat er is aangezet tot geweld of het op andere manieren verstoren van de openbare orde. En dat is niet altijd makkelijk, als iemand anderen oproept om ‘koffie te gaan drinken’.

 

Bron: Beveiligingnieuws.nl