Sluiten
Header image

Auto inbraak niet vergoed

9 september 2019


Steeds vaker wordt er op een 'slimme' manier ingebroken in auto's, waarbij er geen sleutel nodig is en geen schade aangericht wordt. Verzekeraars hoeven echter niet uit te betalen zonder braakschade, zo ontdekte een slachtoffer waarvan de claim werd afgewezen.
 

Auto inbraak

In juni 2018 maakte het slachtoffer gebruik van een huurauto op vakantie. Op een openbaar parkeerterrein werd de kofferbak bij zijn afwezigheid leeggehaald. De €4500 schade aan gestolen bagage werd door het slachtoffer netjes aangegeven bij reisverzekeraar Interpolis. Zij wezen de claim echter af op basis van het ontbreken van braakschade. Daarop stapte het slachtoffer naar klachteninstituut Kifid, waar hij helaas ook nul op het rekest haalde.
 

Polisvoorwaarden

Volgens het slachtoffer is de eis 'zichtbare inbraakschade aan de buitenkant van het motorrijtuig' niet meer van deze tijd. Hij had verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om inbraak te voorkomen, zoals het uit het zicht leggen van het spullen en het afsluiten van de auto. Het Kifid stelde Interpolis echter in het gelijk in een bindende uitspraak. Het slachtoffer was akkoord gegaan met de voorwaarden door de verzekering af te sluiten, dus Interpolis zag geen reden van het contract af te wijken.
 

Moderne bedenkingen

Het slachtoffer stelde dat hij erop gewezen had moeten worden dat 'moderne' inbraken niet zijn verzekerd, maar ook hierin kreeg hij ongelijk. Het is de verantwoordelijkheid van de verzekeringsafnemer om het contract goed door te lezen alvorens akkoord te gaan. Iets om over na te denken, omdat digitale inbraken zonder braakschade steeds vaker voor zullen komen. Het advies is dan ook goed op de voorwaarden te letten voor een verzekering wordt afgesloten.
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.