Sluiten
Header image

Ambulance moet zelf betalen

9 september 2019


Ambulancebestuurders zullen in Amsterdam voortaan zelf de boetes gaan betalen die ze krijgen terwijl ze aan het werk zijn. Gewoonlijk komen deze bij de organisatie Ambulance Amsterdam terecht, maar de tienduizenden euro's boete zijn de organisatie intussen teveel geworden.
 

Boetes aan ambulances

De boetes zijn voor verschillende zaken, van fout parkeren tot door rood rijden - ook bij calamiteiten. Directeur van Ambulance Amsterdam, Frans Sier, laat in De Telegraaf weten dat deze boetes in spoedeisende gevallen gewoon door de organisatie betaald zullen worden. Het gaat alleen om boetes die worden uitgeschreven als de ambulance niet op weg is van of naar een spoedgeval. Dit gebeurt deels ook omdat het aantal boetes in 2018 met 170% is toegenomen ten opzichte van 2017.
 

Dodelijke gevolgen

Chauffeurs zijn van mening dat er eerst beter onderzoek gedaan moet worden naar de reden waarom boetes ontstaan. Ze maken per jaar 150.000 spoedritten, dus het verzamelen van boetes tot op zekere hoogte is niet vreemd. Bij gebruik van een sirene en zwaailicht mag een ambulance de maximumsnelheid overtreden, over vluchtstroken rijden en rood licht negeren, mits ze daarbij geen ander verkeer in gevaar brengen. Dat laatste is niet op een objectieve manier vast te stellen, en volgens chauffeurs de reden dat het verhalen van boetes weleens dodelijke gevolgen zou kunnen hebben. Zij vrezen dat chauffeurs na een paar zelf betaalde boetes zich te goed aan de verkeersregels gaan houden, en zo spoedeisende patiƫnten in gevaar brengen door te langzaam te reageren.
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.