Sluiten
Header image

Camera in Beeld van start

16 september 2019


Vereniging Eigen Huis, een consumentenorganisatie voor woningbezitters, stuurde hun leden eind augustus een nieuwsbrief om hen te informeren over Camera in Beeld. Het initiatief roept huiseigenaren op hun bewakingscamera's bij de politie te registreren.
 

Particuliere beveiligingscamera's

Deelnemers aan Camera in Beeld registreren hun particuliere beveiligingscamera's voor hun huis en bijbehorende grond bij de politie, zodat deze toegang heeft tot de beelden. Bij een incident in de buurt kunnen zij zo sneller beeldmateriaal verzamelen, en de bijbehorende acties ondernemen. Met de beelden kunnen verdachten geïdentificeerd en gevolgd worden zonder dat de politie eerst moet uitzoeken waar camera's hangen en van wie ze zijn, om vervolgens de beelden op te vragen. Hieraan gaat kostbare tijd verloren.
 

Privacy

De overweldigende belangstelling verraste landelijke projectleider Karel van Engelenhoven. Na een dag waren er al meer dan 500 aanmeldingen, terwijl ze meer schroom verwacht hadden voor het aanmelden van de camera's. Vooral sinds de invoering van de AVG is men bang om in overtreding te zijn, wat aan het licht kan komen door de aanmelding. Van Engelenhoven laat echter weten dat dit zeker niet het doel is van Camera in Beeld. "Als mensen het cameratoezicht kenbaar maken en proportioneel houden, hoeven zij niet snel bang te zijn dat zij in overtreding zijn."

Lees meer over Camera in Beeld.
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.