Sluiten
Header image

Persoonsgegevens energiebedrijven

19 september 2019


Energiebedrijven voeren een levendige handel in de persoonsgegevens van hun consumenten, die vervolgens ongewenste aanbiedingen krijgen. Er worden niet alleen NAW-gegevens gedeeld, maar ook burgerservicenummers. 
 

Handel in persoonsgegevens

Wettelijk gezien is de handel in gevoelige persoonsgegevens verboden. Energiebedrijven en andere verkopers houden zich hier volgens het Algemeen Dagblad echter niet aan, noch aan registratie in het 'bel mij niet'-register. De energieleveranciers verkopen de gegevens niet alleen onderling om telefonische verkoop te ondersteunen, maar ook aan andere branches. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat het niet uit te sluiten valt dat de gegevens hierbij in handen van criminelen vallen. 
 

Identiteitsfraude

Een nieuwe wet gaat binnenkort van kracht die stelt dat verkopers alleen mensen mogen bellen die expliciet toestemming hebben gegeven. De wet is echter makkelijk te omzeilen, door de toestemming te begraven in algemene voorwaarden waarop een akkoord gegeven moet worden, die zelden door de consument worden gelezen. De doorgestuurde gegevens zijn gevoelig, en kunnen ingezet worden voor identiteitsfraude die consumenten ernstig in de problemen kunnen brengen. 
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.