Sluiten
Header image

Vingerscan niet verplicht

23 september 2019


Schoenenwinkel Manfield diende samen met een werkneemster een verzoek in bij de rechtbank. Het ging om het autoriseren van de kassa voor een gebruikshandeling door middel van een vingerscan van werknemers in plaats van een code of pasje. Beiden wilden duidelijkheid over het recht tot weigeren.
 

Biometrische identificatie

Biometrische identificatie wordt steeds vaker gebruikt. Manfield voerde na een testfase het systeem in voor al hun winkels, waarbij de vingerafdruk van werknemers als unieke code gebruikt wordt om de kassa te ontgrendelen voor transacties. Het systeem registreert daarnaast ook de werktijden. In het licht van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wilde de werkneemster weten of zij daadwerkelijk verplicht kon worden dit systeem te gebruiken.
 

Rechtbank

De rechtbank van Amsterdam heeft de uitspraak gedaan dat zij inderdaad niet verplicht kon worden, indien er in het algemeen op goede gronden werd geweigerd een vingerafdruk af te staan voor identificatiedoeleinden. De AVG heeft een uitzondering die stelt dat het verzamelen van biometrische gegevens noodzakelijk kan zijn voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden, maar volgens de werkneemster is deze uitzondering niet van toepassing.
 

Fraude

Manfield vond dat de uitzondering wél van toepassing was. Het kassasysteem zou gevoelige financiële informatie bevatten, net zoals persoonsgegevens van werknemers en klanten. Manfield is verplicht deze zo goed mogelijk te beveiligen, en biometrische identificatie is hierin een van de nieuwste en meest veilige methoden. Een code kan door een klant worden waargenomen bij het intoetsen, bovendien heeft Manfield in het verleden problemen gehad met fraude door werknemers die codes van hun collega's gebruikten. Dit wordt door het nieuwe systeem ook een stuk beter beveiilgd.
 

Vingerscans in het straatbeeld

Manfield vindt het aanleveren van biometrische identificatie voor het kassasysteem ook geen ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Tenslotte komen er steeds meer smartphones op de markt waarbij vingerscans worden gebruikt om in te loggen en betalingen te authoriseren. Zodoende zijn vingerscans al in korte tijd deel gaan uitmaken van het straatbeeld. De medewerkster is het hiermee eens, maar laat weten dat bij deze apparaten ook een alternatieve inlogmethode wordt geboden, zoals het gebruik van een code. Manfield biedt dit alternatief niet aan. Ook kon het bedrijf volgens de werkneemster niet bewijzen de vingerafdrukken afdoende te kunnen beschermen tegen inbreuk van buitenaf.
 

Uitspraak

De rechtbank stelde vast dat het verboden is biometrische gegevens te verwerken, met het oogop de unieke identificatie van een persoon. Hier zijn uitzonderingen op, waar Manfield echter niet aan voldoet. Dit type bedrijfsbelang is niet aan te merken als 'noodzakelijk voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden', aldus de kantonrechter, met name omdat er geen andere beveiligingsmaatregelen door het bedrijf zijn getroffen, zoals cameratoezicht. Er is niet afdoende onderzoek gedaan naar alternatieve methoden van identificatie, en te snel gekozen voor een biometrische scan als enig alternatief. 
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.