Sluiten
Header image

Witwassen in de Rabobank

26 september 2019


De Nederlandsche Bank heeft de Rabobank opdracht gegeven hun beleid ten aanzien van witwassen te verbeteren. Het gaat om het witwassen van geld op verschillende onderdelen. Zij hoeven echter niet de dossiers van al hun klanten na te trekken, zoals bij ABN Amro het geval was.
 

Witwassen

Banken zijn verplicht te controleren of hun klanten zich bezig houden met illegale zaken, in het kader van hun vergunning. Dat betekent dat de klanten door de bank gecontroleerd moeten worden op het witwassen van crimineel vermogen, corruptie of de financiering van terrorisme. Voor dit doel heeft de Rabobank wereldwijd 1600 controleurs in dienst. De Rabobank verwacht niet dat het nodig is meer controleurs aan te trekken voor de nieuwe maatregel.
 

Risicocategorieën

Eerder werd ABNO Amro opgedragen de dossiers van al hun klanten na te trekken. Deze bank schoot zodanig te kort dat ze nu alle vijf miljoen klanten moeten combineren, wat naar schatting 114 miljoen euro zal kosten. De situatie bij de Rabobank is minder ernstig. Wel moeten ze beter onderbouwen waarom klanten in bepaalde risicocategorieën worden ingedeeld. Rabobank zal niet bekend maken om hoeveel klanten het gaat. 
 

Nieuwsberichten automatisch eens per maand ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van HB bewaking onderaan deze pagina.